Resepi:Biskut Ranggup H.Sauda



       MASA SEDIA     20 mins
MASA MASAK 25 mins
   JUMLAH            45 mins

Serves: 8
KANDUNGAN
·      4 ½ cawan tepung gandum
·      1 sudu Yis kering (segera)
·      ¼ cawan susu suam
·      ½ cawan minyak zaiton
·      ½ stick butter, pada suhu bilik
·      1 telur, kuning telur dan putih diasing.
·      1 sudu teh garam
·      ½ sudu teh serbuk kayu manis
·      ½ sudu teh mahaleb atau ceri.
·      3 sudu bijirin HABBATUS SAUDA


ARAHAN

1.   Ayak tepung ke dalam mangkuk dan tambah garam, kayu manis dan ceri ke dalamnya.
2.   Tambah yis kering dan tuangkan susu suam pada yis. Campurkannya.
3.   Tambah minyak zaitun, mentega dan telur putih dan kacau sehingga sebati. Anda akan mempunyai doh yang lembut.
4.   Uli doh menjadi leper dan dipotong dengan acuan biskut anda.
5.   Panaskan ketuhar pada 180C .
6.   Ratakan tepung penaik dalam dulang oven anda.
7.   Letakkan biskut anda di atasnya.
8.   Pukul kuning telur dan berus telur diatas biskut. Taburkan bijirin Habbatus Sauda diaas semua biskut .
9.   Bakar selama kira-kira 25 minit sehingga keemasan.
10. Sejukkan biskut pada suhu bilik dan hidangkan.


NOTA
Nota: Untuk hidangan 100 keping biskut!


12/21 BY ZERRIN 


Ayak tepung ke dalam mangkuk dan tambah garam, kayu manis dan ceri ke dalamnya. Tambah yis kering dan tuangkan susu suam pada yis . Campurkannya.
Tambah minyak zaitun, mentega dan telur putih dan kacau sehingga sebati. Anda akan mempunyai doh yang lembut.


Uli Leper dan dipotong dengan acuan biskut anda.
Panaskan ketuhar pada suhu 180C .
Ratakan tepung penaik dalam dulang oven anda.

Letakkan biskut yang telah diacu keatas dulang.
Pukul kuning telur dan berus telur di atas biskut. Tabur Bijirin Habbatus Sauda pada setiap biskut .
Bakar selama kira-kira 25 minit sehingga keemasan.

Sejukkan dan hidang.


Post a Comment

 
Support : Copyright 2014 | by Faqih |
Copyright © 2014. Al Syifa' Sauda - All Rights Reserved
by Al Syifa' Sauda Published by Al Syifa' Sauda
Proudly powered by Blogger