oleh: purplerossaBunga Kobis Habatus Sauda
resipi selera bollywood yg dipetik dari ecurry.com.. habatus sauda atau nama lainnya nigella seed ni banyak khasiatnya..sgt bagus jika diamalkan pengambilannya..aromanya pon bess!selamat mencuba ;)
Created on : 07-02-2012
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 1 gugus bunga kobis,dipotong2 menjadi bahagian2 kecil
- 2 biji kentang,dipotong dadu anggaran 1"
- 2 sudu besar minyak,atau secukupnya
- 1 sudu kecil biji habatus sauda/nigella seed
- 1/2 sudu kecil biji sawi
- 4-5 biji cili hijau,dibelah 4
- garam secukup rasa
- 1/2 sudu kecil gula
- 1/4 cawan air
Cara-cara
- Bila dh mula sizzle,masukkan biji sawi dan cili hijau dan kacau.Hati2 kerana biji2an ni akan melotup2..
- Sebaik saje diorang ni melotup,masukkan bunga kobis dan kentang.Kacau rata dan sebatikansmua bahan agar sayur2 dilitupi dgn bijian tadi.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau seketika dengan api besar,slama beberapa minit,dan bunga kobis & kentang kelihatan keperangan
- Tambahkan air,kacau kejap,tutup kuali dan masak lagi dng api rendah..jgn lama sgt.. bukak penutup dan check,sekadar sayur tadi empuk dan masih tegar.klau bunga kobis lembik,tak sedap..
- Dah siap..sesuai dihidangkan dengan puri,chapati atau mana2 flatbread yg lain..ngn nasik panas pon sodap!
Post a Comment